BRIEFIENG PRESA MINISTRUL MEDIULUI - NOUTATI PRIVIND PROGRAMUL CASA VERDE

BRIEFIENG PRESA MINISTRUL MEDIULUI - NOUTATI PRIVIND PROGRAMUL CASA VERDE

 Desi astazi trebuia publicata lista cu firmele validate pentru programul Casa Verde, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi si presedintele Fondulu de Mediu, Mihai Toti, au anuntat ca acest lucru nu este posibil, motivul principal fiind bugetul care inca nu este aprobat de Guvern.

Casa Verde sufera o noua amanare. Dintre cele 1.957 de dosare depuse de catre companii, 367 au fost validate pana in prezent, a aratat Toti. Dar lista nu poate fi deocamdata publicata din motive diverse.

“Este o joaca! Din punctul meu de vedere, acest program nu a fost suficient de bine gandit”, a declarat Nemirschi. Acesta a mai subliniat ca are in vedere 4 elemente care cauzeaza dificultati in implementarea programului.

Primul element, a aratat acesta, a fost incapacitatea administrativa de a indeplini la timp procesul de validare a firmelor. Al doilea aspect cu care nu este de acord ministrul este principiul “primul venit, primul servit”, principiu pe baza caruia se presupune ca se va derula programul si alocarea banilor.

“O cerinta ar fi trebuit sa fie ca firmele validate sa aiba un registru de intrare in care sa semneze fiecare solicitare. Am indoieli asupra ordinii in care vor fi serviti cetatenii”, a mai spus Nemirschi.

Al treilea punct sesizat de ministru este utilizarea banilor pentru instalatii care ar putea fi puse in majoritate pe casele de vacanta si nu pe locuintele aplicantilor. Iar acest aspect nu ar duce la niciun rezultat, crede ministrul.

Ultimul aspect asupra caruia s-a aplecat Nemirschi este criza economica. Acesta are dubii in privinta efectului benefic pe care programul Casa Verde l-ar avea. “Cati producatori de instalatii de acet tip sunt in Romania? Ce cantitate de bani va ramane in Romania in perioada de criza? Acestea sunt evident ratiuni de ordin personal”, a aratat ministrul.

Aceste elemente subliniate astazi de ministrul mediului vor face subiectul unei discutii in Guvern si, potrivit acestuia, exista doua masuri care trebuie luate: rezolvarea problemelor administrative si revenirea asupra ghidului cetateanului.

Ministrul a mai asigurat ca discutia in Guvern va avea loc cat de curand posibil, dar are mari semne de intrebare cu privire la rezolvarea problemelor care momentan tin pe loc programul.

Programul, derulat de ministrul Mediului presupune finantarea persoanelor fizice pentru proiecte de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana sau alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului.

  Sursa: www.green-report.ro

15.01.2009

Copyright 2012. Panouri Solare Panouri Fotovoltaice. energie-verde.ro energia viitorului