Toti romanii isi pot instala sisteme de energie regenerabila

Conform unui articol publicat de Green Report in data de 23.10.2008:

"Toti romanii isi pot instala sisteme de energie regenerabila in locuinte cu doar 10% din pretul acestora. Asta datorita unui program al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile prin care subventioneaza cu 90% costurile instalarii sistemelor. Prin proiectul Casa Verde, Administratia Fondului de Mediu (AFN) va acorda finantari de pana la 25.000 de lei noi pentru fiecare sistem.

"Tehnologiile nu mai sunt o problema pentru Romania, dar pana acum foarte putini romani au reusit sa faca investitii in energie regenerabila din cauza costurilor prea mari", a declarat Attila Korodi.

Programul Casa Verde va functiona ca programul pentru schimbarea parcului auto Rabla, a mai precizat ministrul. Astfel, persoanele fizice care doresc sa beneficieze de subventionare au de facut 3 pasi: alegerea unui agent comercial validat de catre AFN, depunerea dosarului la agentul ales si obtinerea unei note de acceptare de la firma aleasa.

Dosarul trebuie sa includa o copie a actului de identitate, o copie legalizata a actului de proprietate, un act de acord a asociatiei de locatari, daca este cazul, si un act specific (casatorie sau schimbare de nume). Dupa ce firma instaleaza sistemul cerut, 90% din investitie este virata de catre AFN in contul firmei.

Fondurile totale alocate pentru acest program se ridica la 520 milioane lei, numai pentru persoanele fizice fiind alocate 400 de milioane lei. Programul incepe pe 5 ianuarie 2009 si va dura pana pe 5 decembrie.

"Nu exista criterii care sa elimine vreo firma de pe piata romaneasca, cu conditia sa fie specializata adica sa comercializeze si sa instaleze sistemele pentru energie regenerabila", a tinut sa precize Mihai Toti, presedintele AFN.

Firmele se vor valida in perioada 1 noiembrie - 28 noiembrie 2008, iar la inceputul lunii decembrie, MMDD va lansa un ghid al cetateanului care va cuprinde toate detaliile acestui program.

Korodi a mentionat ca intentia ministerului este ca programul sa fie anual, iar pentru 2009 a apreciat ca in jur de 10.000 de persoane vor aplica pentru obtinerea subventiei."

 

24.10.2008

Copyright 2012. Panouri Solare Panouri Fotovoltaice. energie-verde.ro energia viitorului