Panouri solare apa calda

Care sunt principalele avantaje ale panourilor solare cu tuburi colectoare fată de panourile plate?

Principalele diferente intre cele doua tipuri de panouri solare includ:

Eficientă crescută. Datorită formei cilindrice a tuburilor vidate, soarele cade perpendicular pe suprafata acestora mare parte din zi.

Pierderi de căldură minime: Datorită faptului că tuburile sunt vidate se reduce pierderea de căldură din tub. Aceasta înseamnă că vântul si temperaturile reduse au un efect mai mic asupra eficientei colectorilor solari cu tuburi vidate.

Protectie anti-înghet: Colectorii solari comercializati de compania noastră pot fi folositi în conditii de înghet fără ca sistemul să fie afectat. Panourile solare plate au nevoie de sisteme anti-înghet mai complicate, crescând astfel costurile de întretinere si scăzând eficienta.

Performante mult mai bune iarna: Datorită pierderilor de căldură scazute, tuburile vidate vor încălzi apa eficient tot timpul anului. Panourile solare plate pot produce o cantitate similară de apă caldă în lunile de vară dar performantele lor scad dramatic pe timpul iernii iar medie anuală este mult mai mică, în aceleasi conditii de suprafată absorbantă.

Care sunt avantajele de mediu in cazul folosirii energiei solare?


Oricând alegeti să folositi energie solară, înseamnă că nu se mai ard combustibili fosili. Un panou termic folosit în locul unui boiler electric economiseste într-un an aproximativ 1 tonă de titei, reduce emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 700Kg si reduce emisiile de dioxid de sulf (responsabile de ploile acide) cu 5Kg.

Ce se întâmplă dacă se sparge un tub din cauza unui accident sau a unei furtuni cu grindină?

Acest tip de colectori au fost conceputi să reziste în conditii de mediu extreme, utilizând sticlă fortificată. Dacă totusi se sparge un tub, panoul colector va functiona în continuare dar cu o eficientă mai mică. Se pot comanda tuburi de schimb.


Care este perioada de amortizare a investitiei în panourile solare de încălzire a apei menajere?

Pentru o gospodărie mare, un panou solar nu este mult mai scump decât un sistem electric sau pe gaz. În functie de locatie si de cantitatea de apa caldă menajere utilizată, economisirea curentului electric sau a gazelor naturale diferă, dar se poate considera o perioadă de amortizare între 2-6 ani.


Pot fi folosite aceste panouri solare pentru proiecte mari de încălzire?

Da, sistemele cu panouri solare sunt modulare si se pot conecta în serie sau în paralel pentru a încălzi apa în cadrul unor proiecte industriale. Nu există limitări pentru dimensiunea sistemului. Totusi nu se recomandă legarea a mai mult de 150 tuburi în serie pentru a preveni supraîncălzirea.


Ce fel de întretinere este recomandată pentru panourile solare?

Nu este nevoie de întretinere periodică. Datorită conceptiei tuburilor, ploaia si vântul ar trebuie să mentină tuburile curate. Dacă se sparge un tub, sistemul functionează în continuare până când se comandă un alt tub. Dacă se utilizează într-un circuit închis, cu amestec de glicol, acest amestec trebuie verificat si înlocuit o data la 3-5 ani.


Aceste colectoare solare (panouri solare) pot fi folosite în conditii de înghet?

Da, tuburile comercializate de societatea noastră sunt concepute să reziste la temperaturi de până la -35oC. În astfel de conditii se poate obtine o temperatură foarte bună a apei calde menajere cât timp este soare. În România, din cauza temperaturilor sub 0oC este recomandat un sistem cu circuit închis cu glicol sau setarea controller-ului să mentină temperatura în boiler si să circule apă caldă prin tevi.

Este înclinarea panoului solar importantă?

Da, unghiul de înclinare trebuie să fie de minim 20o fată de orizontală. Unghiul tipic al unui acoperis este între 18 si 35o. Înclinarea aditională nu are un efect major asupra performantei medii a instalatiei. O exceptie o reprezintă locatiile în care iarna este foarte însorit afară si atunci unghiul de înclinare trebuie să fie mai mare pentru a expune panoul mai bine razelor solare.

Care este orientarea pe care trebuie asamblati colectorii solari?

Este de dorit ca panourile solare să fie orientate cât mai spre sud. Soarele răsare la est, traversează orizontul la sud si apune la vest. Cel mai bine pentru a avea o eficientă ridicată este să orientati panourile solare spre sud, cât mai mult posibil. În majoritatea zonelor, nu veti pierde mai mult de 5% din eficientă dacă panourile termice sunt orientate oriunde pe directia est-vest, si nu direct spre sud.

Câtă energie produce un panou solar cu 20 de tuburi colectoare?

Fiecare panou cu 20 tuburi colectoare produce aproximativ 40.000 BTU într-o zi însorită. Această cantitate de energie este suficientă să încălzească 400 litride apă la 45oC. În general este suficientă energie pentru a produce apa calda menajera în timpul sezonului cald pentru o familie de 4 persoane, fără a fi nevoie să se utilizeze rezistenta electrică.

Panoul solar va functiona si într-o zi înnorată?

Da, spre deosebire de panourile solareplane, panourile cu tuburi vidate functioneaza datorită razelor difuze. Desigur, eficienta va fi mai scăzută fată de o zi însorită.

Pot să folosesc panourile solare împreună cu sistemul meu actual pentru apă caldă?

Da. Există valve care permit conectarea panourilor solare la boilerul deja disponibil. Dacă boilerul d-voastră nu are astfel de valve care să permită conectarea directă a panourilor solare, se poate adăuga un boiler aditional pentru a preîncălzi apa înainte de a intra în boilerul din sistemul actual.

Cum sunt realizate panourile solare cu tuburi colectoare?

Panoul solar cu tuburi colectoare este fabricat din tuburi de sticlă borosilicată, paralele. Fiecare tub este realizat dintr-un tub interior si unul exterior. Are o suprafată absorbantă cu o acoperire mare care absoarbe energia solară dar împiedică pierderea de căldură. Aerul este îndepărtat prin vidare, din spatiul dintre tuburi. Vidul astfel format elimină pierderile conductive si de convectie.

Ce economie pot realiza, utilizand panourile solare?

Nivelul economiilor realizabile prin utilizarea panourilor solare cu tuburi vidate supraconductoare, poate atinge procentul de 100% din factura combustibilului clasic utilizat pentru obtinerea energiei termice. Atingerea acestui nivel presupune in schimb, o investitie majora, amortizabila la randul ei intr-o perioada mai indelungata. Exista un echilibru intre o valoare rezonabila a investitiei, economiile realizate si perioada de amortizare.

Panourile solare functioneaza si iarna?

In cazul utilizarii panourilor solare cu tuburi vidate supraconductoare, iernile geroase, cu temperaturi mult sub 0°C, nu ridica probleme, deoarece agentul termic care colecteaza caldura captata este un lichid antigel, care rezista pana la temperaturi extreme de -40°C. Pe de alta parte, vidul din interiorul tuburilor, asigura o izolatie termica foarte inalta, pierderile fiind sub 5%. Din aceste motive, panourile solare cu tuburi vidate supraconductoare, sunt aproape la fel de eficiente iarna, ca vara. Exista totusi o diferenta intre energia totala captata iarna fata de cea captata vara, dar aceasta diferenta este data in primul rand de perioada zilei, mult mai scurta iarna decat vara, de timpul mediu de stralucire a soarelui, si el mai redus, si in mai mica masura, de pierderile de energie datorate temperaturilor mediului ambiant, mult mai scazute. Panourile solare pot sa functioneze si pe timpul iernii. Temperatura exterioara nu afecteaza agentul termic, acesta fiind izolat de exterior printr-un strat de vid al tubului solar. Iarna, perioada de absorbtie a radiatiei solare este mai mica, pentru ca si ziua dureaza mai putine ore.

Panourile solare pot inlocui incalzirea traditionala?

Incalzirea cu panouri solare trebuie vazuta nu ca o alternativa totala la sistemul traditional de incalzire, ci ca un sistem care asigura o reducere a costurilor cu incalzirea.

Cu cat platesc mai putin pentru incalzirea apei menajere daca am un panou solar corect instalat?

In timpul verii costurile se reduc cu aproape 90-100%, ajungand ca incalzirea apei menajere sa fie gratis. Primavara si toamna aceste costuri se reduc cu cel putin 60%. Ceea ce face ca un panou solar sa-si merite investitia.

Ce se intampla daca cerul este innorat?

Daca cerul este innorat, panoul solar este capabil sa receptioneze radiatia solara, dar in cantitate mult mai mica. Nu conteaza daca este frig sau nu, atat timp cat este soare (lumina) afara.

Ce tipuri de panouri solare functioneaza si iarna?
Functioneaza si pe timp de iarna panourile solare care folosesc agent termic ce nu poate sa inghete (antigel, glicol, etc). Panourile cu termosifonare (gravitationale) cu circulatie directa sunt construite special pentru perioada primavara toamna. Pe timpul iernii acestea pot ingheta existand posibilitatea deteliorarii.

Cata apa incalzeste un panou solar?
Un panou solar cu rezervor destinat incalzirii apei calde menajere incalzeste, zilnic, o cantitate medie echivalenta cu capacitatea rezervorului, la o temperatura de 60-65°C. In lunile de iarna, pentru ca ziua e mult mai scurt?, temperatura apei ajunge intre 15-45°C. Vara, in zilele insorite, temperatura poate ajunge la peste 90°C.

Cine imi poate realiza montajul panoului solar?

Sistemul e usor de montat. Orice instalator ar trebui sa stie sa lege apa calda-apa rece la tevile corespunzatoare ale instalatiei din casa in cazul panourilor solare cu rezervor exterior. In cazul panourilor solare cu boiler interior si cu aport la incalzire este recomandat a se apela la instalatori care au mai montat panouri solare.

Panourile au tuburi din sticla. Ce se intampla daca unul se sparge?

Sistemul functioneaza in continuare fara probleme. Tubul defect se inlocuieste cu un altul - pretul fiind foarte mic. Inlocuirea e necesara pentru a nu fi afectata puterea de incalzire a panoului solar.

Unde se monteaza panourile solare?

Panourile solare se monteaza pe acoperis, in directia sud sau sud-vest. Ideea e ca in acel loc sa fie soare cat mai mult timp in perioada zilei. Sa nu fie umbrit de vegetatie sau cladiri. Panourile se monteaza la un unghi de circa 45°. Panourile cantaresc putin (30-70 kg fara apa din rezervor) si nu pot afecta structura acoperisurilor pe care sunt montate. Greutatea lor ajunge la cateva zeci de kilograme, in functie de model. Apoi se ia in calcul si volumul de apa in cazul celor cu rezervor exterior.

In caz de temperaturi mari, un panou solar poate lua foc?

Nu. Pericolul de incendiu este exclus.

Care sunt factorii care pot defecta un panou solar?

O cadere de grindina de mari dimensiuni. Fabricantul asigura durabilitatea tuburilor solare montate la o inclinatie de 45° la bucati de grindina cu diametrul de pana la 30 de milimetri in functie de tipul tubului. Daca se sparg, tuburile pot fi inlocuite imediat cu altele noi.

Are vreo influenta asupra eficientei panoului solar zona in care locuiesc?

In Romania nu sunt diferente foarte mari de insorire intre doua locatii. Per ansamblu suntem situati intr-o zona foarte buna de insorire. Pentru mai multe detalii puteti consulta harta de insorire disponibila pe site

Panourile solare trebuie protejate la inghet. Cum se procedeaza?

La panourile solare dedicate prin constructia lor a fi folosite doar in lunile de vara, pur si simplu se goleste instalatia de apa inaintea primului inghet. La sistemele complexe, care functioneaza si iarna, in circuitul solar se foloseste glicol. Pentru a evita pierderile se impune a se izola conductele si robinetii.

Se pot folosi panouri solare pentru incalzirea apei din piscina?

Utilizarea panourilor solare exclusiv la incalzirea apei din piscina, este viabila chiar si in varianta utilizarii unor panouri mai putin performante, cum sunt cele plane, nevidate. O astfel de investitie, desi convenabila valoric, nu este recomandabila datorita limitarii utilitatii la perioada de vara. Este mult mai utila utilizarea de panouri cu tuburi vidate, care satisfac deplin nevoia incalzirii apei in piscina pe timp de vara, iar in timpul iernii asigura un procent insemnat (30 - 50%) din energia necesara incalzirii locuintei.

Copyright 2012. Panouri Solare Panouri Fotovoltaice. energie-verde.ro energia viitorului