Informatii despre tuburi vidate solare

Fiecare tub vidat este alcătuit din doua tuburi de sticla. Tubul exterior este din sticlă transparentă borosilicată ce poate rezista la grindină de 30 mm în diametru. Tubul interior este de asemenea din sticla borosilicată dar cu o acoperire Al-N/Al ce absoarbe foarte bine căldura solară si are coeficient de reflexie foarte mic. Aerul dintre cele doua tuburi este evacuat, între tuburi fiind vid. Vidul reduce considerabil pierderile datorate conductiei si convectiei termice.

Pentru a obtine vid între cele doua tuburi se introduce un inel de bariu, la fel ca la tubul cinescopic al unui televizor. În timpul procesului de fabricatie, inelul de bariu este supus unor temperaturi înalte si astfel se porneste o reactie in care se vor absorbi CO, CO2, N2, O2, H2O si H2. Partea de jos a tubului se va acoperi cu un strat argintiu lucios de bariu, acest lucru fiind un bun indicator de prezentă a vidului in tub.

http://www.energie-verde.ro/images/stories/bariu.gif

Daca tubul vidat este spart si nu mai exista vid, partea de jos a tubului va fi acoperită cu un strat alb.

http://www.energie-verde.ro/images/stories/comparatie_tuburi.gif http://www.energie-verde.ro/images/stories/tub_spart.gif

http://www.energie-verde.ro/images/stories/heatpipe.gif

Imagine schimbator de caldura al unui tub superconductor FCY

Tub_panou_solar.jpg (319×110)

Imagine tub vidat panou solar HY-CY

tija_panou_solar.jpg (316×78)

Imagine schimbator de caldura al unui tub superconductor HY-CY

Spre deosebire de panourile solare plane, panourile solare cu tuburi vidate obtin rezultate bune chiar si pe timp înnorat. Acest lucru este posibil deoarece tuburile vidate pot sa absoarbă energia razelor infrarosii ce trec prin nori. Vântul si temperaturile joase nu afectează în aceeasi măsura randamentul ca in cazul panourilor solare plane datorita izolatiei create de vid.

Tuburile vidate sunt cilindrice si pot urmări directia soarelui in mod pasiv pe întreaga durată a zilei. Razele soarelui cad perpendicular pe panou aproape toata durata zilei. Panourile solare plane nu pot urmări directia soarelui iar randamentul lor maxim este doar atunci când soarele cade perpendicular pe acestea. In restul zilei soarele va cădea pe panourile solare plane sub un unghi, astfel radiatia absorbită de acestea este mult mai mică decât in cazul panourilor solare cu tuburi vidate

Radiatia solara ce cade pe tuburile vidate este relativ constantă pe timpul zilei fapt ce duce la maximizarea cantitătii de energie absorbita. Deoarece soarele cade perpendicular aproape tot timpul se reduc pierderile datorate reflexiei.

http://www.energie-verde.ro/images/stories/eficienta_tuburi.jpg

Copyright 2012. Panouri Solare Panouri Fotovoltaice. energie-verde.ro energia viitorului