NaturEnergy - Cum iti faci un parc de turbine eoliene ?

Cum îti faci un parc de turbine eoliene

România are un potential important în ceea ce priveste energia eoliana, fapt certificat de formele de relief, cota de productie existenta la ora actuala (nesemnificativ acoperita) sau de interesul unor companii internationale pentru implementarea unor proiecte de mare anvergura în zonele cu potential ridicat.

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Energie Eoliana din România (APEER) sustin ca investitorii în acest domeniu întâmpina însa mai multe impedimente: lipsa unei harti profesionale si exacte a vitezei si directiei vânturilor la nivel national, infrastructura inexistenta sau slab dezvoltata în unele locatii cu potential bun, starea actuala a drumurilor nationale care nu permit sau permit cu greu accesul transporturilor agabaritice în cazul turbinelor moderne de capacitati mari, costul relativ ridicat al turbinelor noi, precum si sursele de finantare insuficiente sau lipsa ajutorului financiar din partea statului.Pasii spre concretizarea investitiei

Pentru realizarea unui parc eolian, investitorul trebuie sa parcurga mai multe etape. Darius Nath, directorul Blue Line Energy, companie privata care activeaza în domeniul energiei regenerabile si este membru fondator al APEER, prezinta succinct aceste etape.

În primul rând, trebuie cautata suprafata de teren în functie de dimensiunea parcului proiectat. Se vor realiza apoi masuratori de vânt pe locatie, care dureaza minimum un an, la o înaltime cât mai apropiata de înaltimea turnului viitoarelor turbine.

Dupa finalizarea masuratorilor este necesara o analiza a datelor culese, în vederea stabilirii conditiilor în care vor opera turbinele si a configuratiei viitoarelor turbine, pentru a obtine un echilibru optim între livrare, costuri si productie realizata.

În continuare, proprietarul parcului eolian va trebui sa obtina toate avizele si autorizatiile necesare în vederea implementarii parcului eolian, sa-si asigure finantarea si sa încheie un contract de livrare a turbinelor.

Ulterior, trebuie asigurate constructia drumurilor de acces si a retelelor de conectare a parcului eolian la Sistemul Energetic National, constructia statiei de transformare si constructia fundatiilor.

Ultimul pas important consta în livrarea si instalarea turbinelor, testarea si punerea lor în functiune. Investitorul urmeaza, de asemenea, sa semneze un contract pentru energia produsa, un acord de service si întretinere si sa obtina licenta de producator.

Valoarea investitiei si perioada de amortizare

Costurile totale ale unui parc eolian variaza între 1,3 si 1,5 milioane euro/MW instalat. Costul pe MW instalat poate oscila în functie de caracteristicile proiectului si de solutiile tehnice alese.

"De obicei se opteaza pentru turbine mai mari, în acest caz existând mai multe avantaje. În general, perioada de amortizare pentru turbine noi este de 10-15 ani", spune Darius Nath.

Acesta precizeaza ca, pentru amplasarea turbinelor eoliene, zonele de coasta, platoul continental, Moldova si crestele muntilor au cel mai mare potential. "Pot exista însa zone cu potential bun si în regiuni marcate ca nepromitatoare pe harta potentialului eolian", adauga Nath.

Costurile unei eoliene de uz casnic

Pentru case nebransate la reteua nationala de energie electrica, pretul unui sistem eolian care include o turbina, acumulatori si echipament electronic variaza între 1.200 si 12.000 de euro, potrivit Claudiei Langa, marketing manager în cadrul Romsir, companie care comercializeaza sisteme de energii alternative.

Statul decide

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Energie Eoliana din România sustin ca în elaborarea legislatiei de cele mai multe ori nu se tine cont de punctul de vedere al producatorilor de energie regenerabila sau al investitorilor.

surse: http://www.adevarul.ro naturenergy.ro

Copyright 2012. Panouri Solare Panouri Fotovoltaice. energie-verde.ro energia viitorului