Jurnalul - Energii si tehnologii alternative

Energiile alternative reprezintă un subiect nou pentru români poate si din cauza faptului că putini sunt cei care cunosc adevăratul lor potential. La începutul lunii octombrie, la Sala Palatului a fost organizată prima editie a Târgului Energiilor si Tehnologiilor Alternative (TETA).La târg au participat investitori, producători si furnizori de tehnologii generatoare de energie alternativă care au adus în atentia publicului cele mai noi produse în domeniu. Scopul final a fost educarea tinerei generatii în vederea protejării mediului si utilizării energiei verzi. "Vizitatorii au fost încântati să afle si să învete lucruri noi despre tehnologia si metodele moderne de a exploata energiile regenerabile. Expozantii din cadrul TETA au oferit numerosilor vizitatori informatii si detalii despre produse existente pe piată în acest domeniu: panouri termosolare si fotovoltaice, mori de vânt, pompe de căldură, centrale termice eficiente etc.", spune ing. Ionut Giurescu, organizator TETA.

ENERGIE VERDE
Energia alternativă este obtinută din resurse regenerabile: soare, vânt, pământ si apă, este nepoluantă si gratuită. Cu ajutorul panourilor termosolare si fotovoltaice, soarele poate genera energie termică si electrică, subiect despre care ati putut citi în numărul 231 al revistei noastre.

Despre energia eoliană, ing. Gheorghe Pogea, director general la Trigon Service SRL, spune că "puterea vântului a atras atentia multor investitori în ultimii ani, dat fiind potentialul eolian ce se regăseste în multe dintre zonele tărilor riverane cu mările sau oceanele lumii si, de ce nu, cu pasuri montane. Există foarte multe zone încadrate cu rentabilitate maximă în arealul vânturilor pe teritoriul tării noastre, ceea ce, dublat de disponibilitatea de terenuri si de retele electrice relativ apropiate, face atractivă investitia în energiă eoliana în tara noastră".

Energia geortermală provine din pământ si are un potential însemnat. În scopul valorificării ei, au fost dezvoltate tehnologii si echipamente cu randamente sporite care pot asigura încălzirea locuintelor la fel de bine ca si gazele naturale. Despre energia eoliană si geotermală veti putea citi în numerele viitoare ale revistei. Pe lângă acestea, la TETA au fost prezentate si alte tehnologii ecologice, precum arderea peletilor în centrale automatizate cu costuri foarte mici sau sisteme pentru generarea hidrogenului.

POTENtIAL ENERGETIC
Toate sistemele si tehnologiile de generare a energiei alternative au prezentat interes pentru vizitatorii TETA, însă nu toate au putut fi adaptate necesitătilor clientilor, principalul motiv fiind incompatibilitatea cu zona în care acestia locuiau. Fiecare sistem în parte trebuie să aibă anumite conditii, în functie de sursa de energie, pentru a putea fi exploatat la capacitate maximă. Specialistii vă sfătuiesc ca, înainte de achizitionarea oricărui sistem de energie alternativă, să încercati să aflati care este cel mai indicat pentru zona respectivă. Majoritatea producătorilor si furnizorilor participanti la TETA oferă consultatii care vă ajută să luati o decizie corectă, mai ales că în România sunt putine zonele în care energia alternativă nu poate fi accesată. "Utilizarea unor astfel de tehnologii reprezintă un început si se vor extinde pe măsură ce oamenii vor întelege utilitatea si eficienta acestora în România", spune dr ing. Florin Dănilă, director general la IAICA S.A.

INTERES SPORIT
Românii se arată din ce în ce mai interesati de energiile alternative sau cel putin asa spun producătorii care au participat la TETA: "Vizitatorii au apreciat sistemele de energie alternativă prezentate la TETA si am remarcat, fată de alte târguri la care am participat, că nivelul de informare al publicului larg a fost mult mai ridicat. De asemenea, a existat un număr foarte mare de vizitatori specialisti", a declarat Claudia Langa, marketing manager la Romsir. Organizatorii TETA spun că au existat două categorii de vizitatori: cei care au mers acolo cu scopul de a se informa si cei initiati, care cunosteau foarte bine produsele si care voiau să se pună la curent cu noutătile.

FINANtARE

Cea mai cunoscută informatie despre energiile si tehnologiile alternative este că au preturi destul de ridicate. În România a existat un program guvernamental conform căruia oricine dorea să achizitioneze un sistem de energie verde era subventionat de stat cu 90% din valoarea produsului, dar în final programul a ajuns să se adreseze numai institutiilor publice. "Problema este că, neexistând un program care să stimuleze aceste energii regenerabile din partea Guvernului, la care se adaugă si criza prin care trecem, oamenii nu mai apelează la aceste sisteme, pentru că stiu că sunt destul de costisitoare si putin accesibile. Cu toate acestea, interesul este din ce în ce mai accentuat, ceea ce demonstrează că oamenii încep să cunoască aceste sisteme", spune Nicolae Floristean, managing director la Girasolar România.

Piata energiilor alternative este la început în România, dar în urma TETA organizatorii s-au arătat multumiti de atitudinea celor prezenti. Ei ne-au vorbit despre un public bine informat care a vizitat târgul cu intentia de a aduna cât mai multe informatii despre energia verde. Acest lucru i-a făcut pe specialistii în domeniu prezenti la eveniment să declare că, în tara noastră, trecerea la energia alternativă este doar o problemă de timp si ajutor guvernamental.

Cel mai mare inconvenient legat de energia alternativă sunt preturile de achizitie, dar, în ceea ce priveste costurile de exploatare, lucrurile se schimbă. Tehnologiile alternative sunt făcute să functioneze perioade îndelungate de timp fără să necesite lucrări de întretinere, iar energia generată este gratuită.

RESURSE INEPUIZABILE
Energia verde a intrat în atentia tuturor, mai ales că în ultima vreme se trag tot mai multe semnale de alarmă cu privire la epuizarea resurselor naturale folosite în prezent pentru generarea energiei electrice si termice. Pe teritoriul tării noastre, natura ne oferă un potential energetic ridicat. România face parte dintre putinele tări din lume în care resursele alternative pot fi exploatate aproape pe întregul teritoriu, astfel că energiile geotermală, solară, hidraulică si eoliană sunt la îndemâna tuturor. În prezent, pe teritoriul tării noastre, din paleta energiilor alternative, cea mai utilizată este energia solară.

Sursa: jurnalul.ro

 

Copyright 2012. Panouri Solare Panouri Fotovoltaice. energie-verde.ro energia viitorului