Adevarul.ro - Cum îti pui eoliene pe banii statului

 

Românii care vor să îsi înlocuiască sistemele clasice de încălzire a locuintei cu panouri solare sau cu centrale eoliene o pot face achitând numai 10% din costurile de achizitie si de instalare a acestora. Statul va suporta 90% din cheltuieli, cu conditia ca acestea să nu depăsească 25.000 lei.

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) va subventiona înlocuirea sistemelor clasice de încălzire în cadrul proiectului ,,Casa Verde", derulat de Ministerul Mediului. ,,Putem plăti si proiectarea, si manopera, dar nu suportăm costurile pentru conexiunea la apă sau la reteaua de electricitate", a declarat ministrul mediului, Attila Korodi.


Sistemul de acordare a subventiei se bazează pe principiul derulării programului ,,Rabla". Astfel, orice persoană interesată se poate înscrie, începând din data de 5 ianuarie 2009, la una dintre firmele care urmează să fie validate pentru acest program.

,,Cei care solicită finantare trebuie să fie cetăteni români si să depună la unul dintre instalatorii validati un dosar cu o cerere si o copie a actelor de indentitate si de proprietate sau de comodat", a spus Korodi. În cazul în care este vorba despre un bloc, asociatia de proprietari va depune o singură cerere care să aibă acordul tuturor locatarilor.

După ce solicitantul primeste nota de acceptare în program si după ce compania la care s-a înscris va monta echipamentele cerute, acesta va achita 10% din costuri, iar firma va merge să îsi recupereze restul banilor de la AFM. Lista companiilor va fi făcută publică după data de 20 decembrie si va putea fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Mediului - www.mmediu.ro - si a Fondului pentru Mediu - www.afm.ro.

Primul venit, primul servit

Programul se derulează în limita unui buget de 520 de milioane de lei, dintre care 400 de milioane sunt destinati exclusiv persoanelor fizice. ,,Vom merge pe principiul primul venit, primul servit. Estimăm că în această primă etapă, respectiv până în decembrie, vom putea onora aproximativ 20.000 de cereri", a mai afirmat ministrul. Potrivit acestuia, programul se va derula anual, fondurile fiind asigurate din taxa de poluare auto, încasată de AFM.

Garantie trei ani pentru echipamente

Firmele care vor să se înscrie în program trebuie să fie prezente pe piata din România de cel putin o jumătate de an, să nu aibă taxe neplătite, să nu figureze pe lista debitorilor Administratiei Fondului pentru Mediu si să ofere o garantie de minimum trei ani pentru produsele pe care le oferă.

,,Nu se va face o licitatie, ci doar acreditări. Dar procedura va fi transparentă, asa încât oricine să poată depune contestatie", a spus Korodi. Companiile interesate de acest program îsi pot depune dosarele la AFM între 1 si 28 noiembrie.

Până la 10.000 de euro pentru o casă

Instalatiile solare acoperă consumul casei aproximativ opt-nouă luni pe an, iar în perioada de iarnă poate fi folosit un boiler.

,,Preturile pentru sistemele solare pentru apă caldă variază între 400 si 10.000 de euro. Spre  exemplu, pentru asigurarea necesarului de apă caldă pe parcursului întregului an si aport la încălzire pentru o familie de patru persoane, având o casă de aproximativ 150 de metri pătrati, este necesară o investitie de aproximativ 8.000 de euro, din care costurile de instalare reprezintă 15-20%", ne-a declarat Claudia Langa, directorul de marketing al Romsir.

Interesul consumatorilor este foarte mare

Sistemele care utilizează energia eoliană sau cea solară reduc cu până la 30% factura plătită pentru încălzirea casei si cu aproape 60% pe cea pentru apa caldă.

Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care tot mai multi români aleg aceste surse de energie. ,,În ultimii cinci ani, numărul ,,curiosilor" s-a înzecit. Vânzările stagnează deocamdată fiindcă toată lumea cochetează cu ideea de a primi 90% gratis, dar vor creste din nou", ne-a declarat Gelu Lupas, director în cadrul Solara.ro.

Fără case din chirpici

Cei care optează pentru această variantă pot alege între turbinele eoliene, panourile solare sau sistemele hibrid - eolian si solar. ,,Pentru o casă neracordată la sistemul national de electricitate, situată într-o zonă medie de vânt, se poate asigura o bună functionare prin instalarea unei turbine eoliene si a mai multor panouri solare cu o investitie de aproximativ 9.000 de euro", ne-a explicat reprezentantul Romsir.

Un eventual impediment de care s-ar putea lovi cei care doresc să-si instaleze un astfel de sistem este legat de rezistenta clădirii. ,,Nu cred că intră în discutie casele din chirpici. În aceste cazuri, instalatorul poate refuza cererile", a spus ministrul mediului.

Zonele din sud si sud-est, cele mai indicate

Harta publicată de Ministerul Mediului si Dezvoltării Durabile indică sudul si sud-estul tării ca zone cu potential maxim de generare a energiei solare - marcate cu rosu pe hartă. Zonele marcate cu galben indică un potential mediu pentru generarea energiei solare, iar cele cu verde si albastru reprezintă zone unde specialistii nu recomandă montarea de panouri solare.

Viteza vântului, minimum patru metri pe secundă

Instalatiile eoliene  trebuie montate în zone unde viteza vântului depăseste 4 metri pe secundă. Viteze egale sau superioare acestui prag se regăsesc în zonele montane foarte înalte, în Podisul Central Moldovenesc si în Dobrogea- zonele marcate cu rosu, galben si portocaliu. Regiunile marcate cu albastru indică o viteză a vântului mai mică de patru metri pe secundă.

sursa: Adevarul.ro

 

Copyright 2012. Panouri Solare Panouri Fotovoltaice. energie-verde.ro energia viitorului