Adevarul - Cât costă sistemele ecologice de încălzire a locuintelor

Sursa:http://www.adevarul.ro/articole/cat-costa-sistemele-ecologice-de-incalzire-a-locuintelor.html

Cât costă sistemele ecologice de încălzire a locuintelor

Nu orice buzunar îsi permite alimentarea integrală a unei case cu energii ,,verzi". Investitia însă generează economii mari.Cine optează pentru sisteme de energii regenerabile îsi poate reduce consumul din gospodărie cu peste 30%, iar costurile la factura pentru căldură, cu până la 50% .

Gospodărie din satul Branet, judetul Olt, unde apa caldă menajeră este preparată cu ajutorul energiei solare Foto: Romsir


Chiar dacă investitia initială poate să ajungă si la 50.000 de euro, în timp, un sistem ecologic de încălzire-răcire a locuintei este cu cel putin 30% mai eficient din punct de vedere energetic fată de sistemele conventionale bazate pe gaze naturale si generează reduceri de până la 50% a costurilor la întretinere.

Un astfel de sistem integrat de energii regenerabile presupune amplasarea unei pompe de căldură pentru apa caldă menajeră si pentru încălzirea locuintei pe timp de iarnă, respectiv răcirea ei pe timp de vară, dar si instalarea unor panouri solare. Încălzirea casei se face fie prin pereti, fie prin pardoseală.

Panourile solare sunt utilizate pentru a completa necesarul de energie al unei pompe de căldură care încălzeste si climatizează integral o casă si care extrage din mediul ambiant până la 75% din energia necesară functionării sale. Potrivit consultantului tehnic din cadrul companiei Rehau, Dan Zăinescu, pentru circa patru kilowati de energie termică livrată, pompa de căldură are nevoie de numai un kilowatt de electricitate.

Pompele de căldură ecologice functionează atât cu ajutorul căldurii acumulate în sol, prin forarea unor sonde în pământul din grădină, cât si pe baza energiei apei subterane sau a celei din lacurile ori din râurile învecinate. De asemenea, pompele de căldură pot folosi energia din aerul exterior casei si functionează, în acest caz, pe acelasi principiu ca o pompă de căldură din sol. Pe timp de iarnă, echipamentul extrage căldura existentă în sol, în apa din subteran sau în aer, o cedează apoi instalatiei de încălzire a clădirii, iar vara ,,evacuează" în exterior căldura din casă.

Izolatia termică, variabilă de calcul

Inginerul Zăinescu estimează că, pentru o casă de circa 200 de metri pătrati, izolată foarte bine, costurile pentru încălzirea-răcirea locuintei si pentru furnizarea de apă caldă menajeră se ridică la circa 150 de lei pe lună.Pompa de căldură, instalatiile conexe si montajul reprezintă aproximativ 20-25% din costul constructiei, la o casă obisnuită, potrivit specialistilor, ceea ce înseamnă că acest sistem inovator nu este accesibil oricărui buzunar.

Referitor la valoarea unei investitii pentru un asemenea sistem de energii regenerabile, inginerii constructori si comerciantii sustin că e foarte riscant să se lanseze în estimări. Motivul ar fi dat de multitudinea coeficientilor implicati în constructia unei case.

Inginerul Doina Iliescu ne-a spus, totusi, că dacă avem în vedere exemplul unei case de 120 de metri pătrati, parter plus un etaj, foarte bine izolată si locuită de patru persoane, costurile pentru pompa de încălzire ar ajunge la 83 de euro pe metru pătrat, iar pentru instalatia solară necesară apei calde menajere, la 25 de euro pe metru pătrat. ,,În aceste conditii, pompa de căldură ar genera o economie de 30%, raportat la costul gazelor pentru încălzirea prin sisteme conventionale.De asemenea, panourile solare scad costurile pentru încălzirea apei menajere cu 35%", mai spune Doina Iliescu.

În concluzie, dacă, de exemplu, costurile la încălzire ajung la 3.000 de lei pe an, prin implementarea unui sistem integrat de energii regenerabile ar fi economisiti până la 1.500 de lei. La construirea casei, însă, apar costuri suplimentare care pot fi amortizate si în trei ani. Dacă aveti deja o casă si vreti să vă înlocuiti sistemele conventionale de încălzire cu instalatii de energii regenerabile, costurile la o pompă de căldură pot depăsi 120 de euro pe metru pătrat.

,,Cu cât casa este mai prost izolată, cu atât pompa trebuie să aibă dimensiuni mai mari, respectiv o capacitate mai mare", precizează inginerul constructor. Claudia Langa, reprezentantul firmei Romsir, care comercializează sisteme de încălzire-răcire prin energii regenerabile, a făcut un calcul pentru o astfel de investitie.

,,La o casă de 120 de metri pătrati, amplasarea unei pompe de căldură costă circa 7.500 de euro, iar valoarea sistemului solar care aduce un aport la încălzire se ridică la 2.000 de euro. Noi nu realizăm partea de încălzire în pardoseală, dar o recomandăm clientilor", spune aceasta.

Reprezentantii companiei de profil Rehau au altă estimare pentru valoarea unui sistem integrat de încălzire-răcire a locuintei, care include si încălzirea în pardoseală. ,,Costul unui astfel de sistem este de circa 25.000 de euro pentru o casă cu o suprafată de până la 150 de metri pătrati", potrivit directorului de vânzări Sorin Stan.

Autonomie energetică

Exploatarea surselor regenerabile de energie poate furniza energie termică si electrică unei locuinte, astfel încât aceasta poate fi autonomă din punct de vedere energetic (neconectată la retele de distributie).

Preturi pentru sistemele de energii ,,verzi"

Comerciantii de sisteme de energii alternative si inginerii constructori sustin că sunt greu de apreciat costurile totale ale investitiilor în astfel de instalatii, pentru că fiecare sistem se adaptează la dimensiunile, la conditiile geografice si la materialele proprii casei ce urmează să fie construită. Totusi, s-au făcut următoarele estimări:

Sistem de panouri solare, asociat cu amplasarea unei pompe de căldură: 9.500 de euro

Sistem hibrid de panouri solare si turbină eoliană, care asigură necesarul energetic unei case cu trei camere: 7.500 de euro

Sistem de panouri solare pentru încălzirea apei menajere în decursul întregului an: 890 de euro

Pompă de căldură pentru încălzirea-răcirea locuintelor: 83 de euro pe metru pătrat

Cititi aici continuarea articolului - Legislatia nu stimulează utilizarea energiilor eco
Copyright 2012. Panouri Solare Panouri Fotovoltaice. energie-verde.ro energia viitorului